top of page
  • Валентина Лефтер

Круглий стіл «Правопорушення і відповідальність».


10 грудня міжнародне співтовариство відзначає День прав людини. У цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший універсальний міжнародний акт з прав людини. Однак в сучасному суспільстві людина все частіше нехтує законом, що і призводить до правопорушень.

Кожна людина здатна зробити свій вибір в житті: йти чесним шляхом, заробляючи необхідні гроші, відмовляючи собі в багатьох задоволеннях і бажаннях, чи вступити на шлях злочину в пошуках легкої наживи. Всім відомо, що красти, грабувати, ображати, вбивати - погано. І тим не менше кількість злочинців зростає, в тому числі і неповнолітніх. На жаль, не кожен підліток, усвідомлює, що він здійснює протиправні діяння, які призводять до тяжких наслідків.

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права (другий тиждень грудня) з метою впорядкувати знання сучасної молоді про правопорушення, ознайомити їх з видами порушень і покараннями за них бібліотекарі філії №2 для дорослих провели серед учнів 9-х класів ЗОШ №14 круглий стіл під назвою «Правопорушення і відповідальність».

В ході заходу ведуча Олена Романова спільно з учнями намагалася знайти відповіді на актуальні питання: що таке правопорушення? чи несе підліток відповідальність за протиправні діяння? як не допустити неправильного вчинку в своєму житті? Спільними зусиллями були виявлені причини, які спонукають здійснювати правопорушення, на прикладах школярі визначали види відповідальності при різних правопорушення. Яскравим етапом заходу виявилася гра «Суддя» - учні, прослухавши запропоновану ситуацію, повинні були знайти відповідну статтю Кримінального кодексу України і оголосити вирок.

Сподіваємося, що після цього заходу сучасні підлітки будуть пам'ятати про те, що за скоєні вчинки треба відповідати. Тому що жодна людина в нашому суспільстві не може відступати від вимог правових норм. В іншому випадку в дію вступає кримінальний кодекс. Адже ще в 106 році до нашої ери оратор і політик Стародавнього Риму Марк Туллій Цицерон сказав: «Ми повинні бути рабами законів, щоб бути вільними».

Облако тегов
bottom of page