top of page
  • Людмила Забирченко

Золотий тризуб України


15 лютого 2018 року в Юнацькій бібліотеці відбувся Історико-хронологічний екскурс «Золотий тризуб України», присвячений 100 річчю затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки.

Історія символів сягає глибокої давнини. Герб кожної країни - символ

влади, знак держави. Найдавнішим зі знаків, котрий дійшов до наших днів і

широко використовується сьогодні, є тризуб. Бібліотекар Рубана Наталія проінформувала юнаків бібліотеки про історію герба України, який є продовженням глибинних історичних геральдичних традицій українського народу. Важко визначити точно, коли він з'явився на наших землях. Наприклад, 1930 р. біля одного Дніпровського острова було знайдено кам'яну застібку часів Трипільської культури (5-3 тис. р.до н.е.) з цим знаком.

У Київській Русі тризуб стає великокнязівським знаком. Його зображення

спершу з'являється на печатці Святослава Ігоревича. Згодом він карбується і на срібних монетах великого князя Володимира. Як державний герб золотий тризуб на синьому тлі був схвалений у лютому 1918 року Малою Радою УНР у Коростені і затверджений Центральною Радою 22 березня 1918 року.

Подолавши довгий, тернистий шлях, лише у 1992 р., після відновлення

української державності, Верховна Рада України затвердила зображення золотого тризуба на синьому тлі малим Державним гербом України.

Герб держави – Україна символізує мир і творчу працю, спорідненість поколінь. Тризуб означає триєдність життя – батько, мати, дитя, які символізують силу, мудрість і любов. І якщо уважно придивитися до герба, то можна ще й скласти слово з його частин – “воля”. Адже до волі завжди прагнув український народ.

Бібліотекарі спільно з учнями групи №18 Ізмаїльського центру професійно-технічної освіти створили просторову композицію з книжкових видань: історії України, права, творів письменників України у вигляді головного символу держави – Тризуба.

Головною метою заходу було поглиблення знань та інтересів молоді до державних символів України, до вивчення історії та культури українського народу, формуванню в неї патріотизму, громадянської самосвідомості.

Облако тегов
bottom of page